İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YÖNETİMİ İLE İŞ YERİ SORUNLARI ÜZERİNE TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİK

Sendikamız Genel Bakanı Erdal BOZKURT, Genel Örgütlenme Sekreterimiz Bülent TÜRKMEN ve Merkez Kadın Sekreterimiz Nazife BAYRAK TOSU ile İstanbul 4 ve 5 nolu şube yürütme kurulu üyelerimizden oluşan bir heyet ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile katılımcı toplumcu belediyecilik için emekçiler görüş ve önerileri, iş yeri sorunlarını, İSKİ yetki sürecine bağlı olarak burada birlikte yapılacak şeyler üzerine toplantı gerçekleştirdik.

Sendikamızın ayrıntılı bir rapor sunduğu, karşılıklı görüş alışverişine dayalı olarak yapıcı temelde ve oldukça verimli bir geçen ilgili  toplantıda bundan sonra bu toplantıların düzenli olarak tekrarlanması, görüşülen konuların ve çözüm önerilerinin takibinin yapılması kararlaştırıldı.

ilgili toplantıda sunduğumuz raporda Sendikamız kısaca şunları dillendirdi;

Emekçilerin Söz, Yetki ve Karar Hakkı Neden Önemlidir

Sendikamız, toplumcu bakış açımızın bir parçası olan yaşadığımız kente ve bizlerin de bir parçası oluğumuz bu kent halkına bağlılığımızdan hareketle İstanbul Büyükşehir Belediyesini sadece bir işyeri olarak değil yaşam alanımız olarak görmektedir. Bu bakışımızın sonucu olarak belediyemiz bünyesinde bizlerin ve işçi arkadaşlarımızın emekleriyle üretilen hizmetlerin kent halkının ihtiyaçlarını daha çok karşılayabilmesi ve iş barışının oluşmasıyla hizmetlerin üretim süreçlerinde yabancılaşmanın aşılması için bir kısmını aşağıda sıraladığımız görüş ve önerilerimizin dikkate alınmasını ve asıl olarak da bundan sonraki süreçlerde emekçilerin planlama, kararlaşma ve yönetim süreçlerine daha fazla katılımının sağlanmasını talep etmekteyiz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin toplumcu belediyecilik kapsamındaki çalışmalarına katkısı olacağı düşünülen belediye işleyişine ilişkin genel görüş ve önerilerimiz.

  • Yerel yönetim hizmetlerinin kamusal bir hizmet olma niteliğini bozan özelleştirme, taşeronlaştırma, hizmet alımı uygulamaları yerine; yerel yönetim hizmetlerinin toplumcu bir anlayışla ücretsiz, nitelikli ve sürekli bir şekilde üretilmesi ve sunumu için yeterli sayıda ve nitelikte personelin yerel yönetimlerde kadrolu ve güvenceli çalışmasına öncelik verilmelidir.
  • Belediye emekçilerinin belediye hizmetlerinin planlamasına, yürütümüne ve üretim süreçlerine daha etkin katılımını sağlamaya yönelik hem birimler özelinde hem de genel olarak düzenli aralıklarla sendika temsilcilerinin ve belediye yönetiminden katılımcılardan oluşan işyeri meclisleri veya komisyonlar düzenli aralıklarla sürekli biçimde toplanmalı. Bu kurullar/meclisler sadece istişari değil aynı zamanda icracı yani karar alıcı ve denetleyici kılınarak İBB yönetiminin asli birer parçası kılınmalıdır.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yeni döneminde, çok doğru bir şekilde, etkin olarak görüş ve önerilerini dikkate aldığı Bilim Kuruluna emekçilerin bakış açısını da yansıtmaya yönelik en az bir Sendika temsilcisinin de dahil edilmesi yerinde olacaktır.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmetleri hali hazırda iki yakada da bir çok farklı hizmet binasında sürmektedir.  Hem İstanbullular hem de İstanbul Büyükşehir Emekçileri ve yönetimi açısından mekansal dağınıklığın yarattığı objektif olumsuzlukların giderilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Anadolu ve Avrupa yakası olarak iki büyük yerleşkede toplanarak hizmetlerin bu iki ana yerleşkede sürdürülmesi yerinde olacaktır.

İBB kamu emekçilerinin genel sorunlarına yönelik görüş ve öneriler:

  • Toplumsal yaşamın en temel kamusal hizmetlerini üreten belediyelerde aynı diğer kamusal hizmetler gibi kaliteli ve etkili üretim neoliberal kapitalizmin genel mantığının aksine emekçiler arası rekabetle değil ancak ve ancak kolektif ve birlik ruhu ile sağlanabilir. Emekçiler arasında ücret adaletsizliği hem emekçilerin birliğini hem de hizmet üretimindeki verimliliği olumsuz etkilemektedir. Aynı işe aynı ücret genel ilkesi uyarınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde aynı işi yapan emekçiler arasında kimi zaman görülen ücret farklılıklarının kaldırılması, bu kapsamda başta sözleşmeli personellerin maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının mesai saatlerinde çocuklarını gönül rahatlığı ile emanet edeceği, bilimsel altyapıyla donatılmış, pedagojik eğitimci ve yardımcı personeli mevcut kreş ve gündüz bakım evlerinin özellikle sayıca çok olan hizmet birimlerinin içinde ve hemen yakınında konumlandırılacak şekilde, sayısı artırılmalı. Söz konusu bu kreşlerden belediye emekçilerinin öncelikli olarak ve ücretsiz/ekonomik bir şekilde yararlanması sağlanmalıdır.
  • Belediye yönetimi kariyer süreçlerini objektif ve bilimsel kriterler üzerinden şeffaf bir şekilde yürümeye azami önem vermeli ve yine bu kapsamda emekçilerin kariyer gelişimine yönelik fırsat açmak için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının belli periyotlarla düzenli bir şekilde yapılmadır. Yine bu kapsamda çalışanların bu sınavlara eşit koşullarda hazırlanmasına destek olunması için hazırlıkları kolaylaştıran eğitim ve dokümanların İBB tarafından hazırlanmalı ücretsiz ve ya ekonomik olarak talep eden çalışanlara dağıtılmalıdır.
  •  İşyerinde mobbinge karşı etkin bir mücadele için   İBB bünyesindeki tüm birimlerde Etik Kurulu’nun aktif hale getirilmesi veya psikolojik taciz (mobbing) masalarının kurulması oldukça önemlidir. Sendika temsilcisinin yer alacağı Etik Kurul’un düzenli aralıklarla toplanması sağlamalı ve Etik Kuruluna başvuru şekli, hangi durumlarda kurula başvurulacağı, kurul gündeminin gizliliği gibi konularda ayrıntılı düzenlemeler hazırlanarak, tüm çalışanlara duyurulmalıdır.

Sendikal Faaliyetlere yönelik görüş ve öneriler:  

  • Gerçek demokrasi ve toplumsallığın örgütlü toplumdan başladığı bilindiğinden işçisinden kamu emekçisine, kadrolusundan sözleşmelisine ve ya şirket personeline kadar tüm İBB emekçilerinin sendikal örgütlenmesi desteklenmeli, emekçilerin özgür biçimde örgütlenmesini engelleyen ve ya buna müdahale niteliğindeki geçmiş uygulamalara asla izin verilmemelidir.

COVİD 19 salgınıyla mücadeleyi güçlendirmeye yönelik görüş ve öneriler

  • İBB bünyesinde fiili görev yaparken covid 19 virüsü nedeni ile yaşamını yitiren çalışanların yakınlarının (eş ve çocuk) aile bireylerinden birinin işe alınması ve eğitim çağında ki çocuklarına burs sağlanması salgınla en ön cephede mücadele eden belediye emekçilerinin bu mücadelesine önemli bir destek olacaktır.
  • Özellikle pandemi döneminde çok somut olarak yaşadığımız üzere belediye hizmetlerini salgın koşullarında dahi kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi için iş yükü artmasına rağmen ön safhada çalışmaya devam eden belediye sağlık personelleri, itfaiye, zabıta, mezarlıklar müdürlüğü emekçileri ile diğer birimlerde sürekli ön safhada çalışma zorunluluğu olan emekçilerin çalışma koşullarının Sendikamızın önerilerini de dikkat alan bir yerden sağlık ve güvenlik koşullarına uygun şekilde düzenlenmesi ve bu kapsamadaki çalışanlara aynı TBMM personeline yapıldığı gibi sık aralıklarla düzenli olarak PCR testi yapılması yerinde olacaktır.

Emekçilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesini ile aidiyet duygusunu artırmaya yönelik görüş ve öneriler:

  •  İstanbul Büyükşehir Belediyesi hem kent genelinde halkın nitelikli ve özgürlükçü kültür sanat etkinlikleri yaşaması için İBB şehir tiyatrolarına daha fazla önem verilmeli hem de kurum çalışanlarının şehir tiyatrolarından uygulanan indirim oranlarının artırmalıdır.
  • Çalışanların düğün, nişan gibi organizasyonlarını çalıştığı kurum olan İBB bünyesindeki sosyal tesislerde yaparak çalışanlar ile kurum arası bağları güçlendirmek amacıyla bu gibi organizasyonlar için İBB personeline belirli oranlarda indirim ve öncelik sağlanmalı,
  • İBB Sosyal tesisleri, restoranlar ve kafelerinde kurum çalışanlarına uygulanan indirim oranları artırılmalıdır.
  • Bir İBB iştiraki olan İŞPARK’lardan çalışanların ücretsiz veya indirimli yararlandırılması.
  • İBB’nin spor tesislerinden emekçilerin ve çocuklarının öncelikli ve indirimli yararlandırılması sağlanmalıdır.

Sözleşmeli kamu emekçilerinin sorunlarına ilişkin öneriler:

  • İlke olarak belediye bünyesinde kadrolu ve güvenceli çalışma esas olmalıdır.
  • Mevcut durumda sözleşmeli statüde istihdam edilen emekçilerin ekonomik, sosyal ve özlük haklarında iyileştirme yapılmasına ilişkin;
    • Sözleşmeli personeller görev yaptıkları süre içerisinde bir üst kadroyu hak edecek nitelikte mezuniyet belgesi ibraz etmeleri halinde bu kadrolara geçiş hakkı tanınmalı ve yine sözleşmeli personellere ayni işi yaptıkları kadrolu emekçiler gibi arazi ücreti ve performans ücreti ödenmelidir.
    • Sözleşmeli çalışan zabıta ve itfaiye emekçilerine aynı işi yaptıkları kadrolu personeller gibi maktu mesai verilmelidir.

İtfaiye ve zabıta emekçilerine özgü talepler:

  • İtfaiye ve zabıta çalışanlarına uygulanan maktu mesaiye 2003 yılından bu yana enflasyon farkı ödemesi yapılmamaktadır. Bu durum belediyenin en temel hizmetlerini üreten itfaiye ve zabıta emekçilerinin ülkenin gerçek ekonomik düzeyine göre oldukça yetersiz mesai ücretleri almasına neden olmaktadır. Yıllardır birikerek oldukça büyüyen bu eksikliğin giderilmesi için zabıta ve itfaiye emekçilerine ödenen maktu mesai ücretlerinin yönetim tarafından gerçek enflasyon verileri oranında yeniden düzenlenmesine ilişkin somut öneri belediye meclisine sunulmalıdır.
  • Belediyenin en temel hizmetlerini üreten itfaiye ve zabıta emekçileri maktu mesai ücretlerini çalışma koşullarının gereği olarak hak etmektedirler. İş hukukun genel ilkesi gereği yıllık izin ve hastalık izinler çalışmanın asli birer parçasıdır dolayısıyla fiili çalışmada karşılığı kazanılan ekonomik ve sosyal hakların hepsi bu izinlerde de aynen uygulanmalıdır. Bu itibarla itfaiye ve zabıta emekçilerinin yıllık izin ve hastalık izni dönemlerinde (raporlu oluklarında) maktu mesai ücretlerinde herhangi bir kesinti yapılmamalıdır.
  •  İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının Avrupa ve Anadolu yakalarındaki ana hizmet binalarında en az birer tane tam zamanlı psikoloğun bulundurularak, itfaiyecilere düzenli olarak uzman psikolojik kontrol sağlanmalıdır.
  • Kent halkının acil durumlardaki ilk başvurduğu itfaiyecilerin, asli işlerini gerektiği gibi yapabilmeleri için itfaiye istasyon ve müfrezelerinde güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi istihdam edilmelidir.
  • İtfaiye emekçilerine verilen mavi kartların geçmişte olduğu gibi nakit olarak verilmesi itfaiyecilerin mesai geliş gidişlerinde daha etkili bir destek sağlayacaktır.
  • Şehrimiz deprem gerçeğiyle karşı karşıya iken ilk müdahale grubunda yer alan itfaiye çalışanlarının ailelerini sağlam ve güvenilir konutlarda yaşam güvencesi sağlanması amacıyla İtfaiye çalışanlarına KİPTAŞ aracılığıyla sağlam, güvenilir, çağdaş ve ekonomik konutlar edinmesine destek olunmalı ve planlama yapılmalıdır.
  • Zabıta teşkilatında, çalışma programı hali hazırda 08.00-18.00 ve 2 gün çalışma 2 gün dinlenme şeklindedir. Bu durum salgınla mücadelenin gereği ilan edilen kamu genelindeki dönüşümlü çalışma şartlarına uymadığı gibi zabıta emekçilerinin sağlığını riske atmaktadır. Bu durumun düzeltilmesi için zabıta emekçilerinin çalışma programının tam kapanma sürecinde ve sonrasında daha planlı hale getirilerek, 09.00-17.00 saatleri ve 1 gün çalışma 2 gün dinlenme şeklinde tekrar düzenlenmesi yerinde olacaktır.

Diğer meslek gruplarına özgü talepler.

  • Veteriner Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı tedavi ünitelerinde çalışanların kendi evcil hayvanlarını çalıştıkları bu ünitelerde indirimli tedavi ettirebilmesine olanak sağlanmalıdır. Böylece sadece sokak hayvanları başta olmak üzere belediye emekçilerinin de sahipsiz hayvan sahiplenme duygusunun geliştirilmesi teşvik edilmiş olacaktır.

Yorum yaz

Yazacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra onaylanmaktadır.