Tarihçe

1980’leri kinci yarısından sonra başlayan kamu emekçileri sendikalaşma süreci ile eşgüdümlü olarak yerel yönetim emekçilerinin de örgütlenme süreci başlamıştır.

Bu kapsamda Sendikamız TÜM BEL SEN’in kuruluş süreci resmi olarak; 8 Aralık 1990 tarihinde İstanbul Ümraniye’ de yapılan İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve diğer illerden 1000’i aşkın kurucu üyenin katıldığı Kurucular Kurultayı’nda başlamış oldu. Bu kurultayda sendikamızın adının TÜM BEL–SEN,  Genel Merkezinin ise İstanbul’ da olması kararlaştırıldı ve sendika tüzüğü oy çokluğu ile kabul edildi.

 

20 Aralık 1990 tarihinde 1618 kurucu üyenin dosyaları İstanbul Valiliğine 6 bin civarında kamu çalışanının görkemli katılımıyla teslim edilmesi ile sendikamız tüzel kişiliğine kavuştu.

 

İçişleri Bakanlığı tarafından 28 Şubat 1991 tarihinde Valiliklere gönderilen bir yazıyla “memurların sendika kuramayacağı, kurulan sendikaların yasal olmayacağı” ileri sürüldü. Bu açıklama üzerine güvenlik güçleri ‘polis vazife ve selahiyetleri kanununa dayanarak 16 Mart 1991 tarihinde Genel Merkezi İstanbul’da bulunan Tüm Bel-Sen, Bem-Sen, Eğit-Sen, Tüm Sağlık-Sen, Kam-Sen, Sağlık-Sen Genel Merkezlerini mühürledi ve kamu çalışanını zorla dışarı çıkarttı. Bu durumu protesto etmek için yapılan eylemlerde polisin saldırıları sonucu onlarca kamu çalışanı yaralandı, gözaltına alındı.

Sendikamız kapatılma sürecinde örgütlenme çalışmalarımız devam etti ve bu dönemde 13 bini aşkın üye kaydı yapıldı.

16 Eylül 1991 tarihinde DKÖ’ler, işçi ve kamu çalışanı sendikalarının büyük bir kısmı ve İHD’nin katılımı ile TÜM BEL-SEN’in mühürleri sökülerek sendikamızın açılışı yapıldı.

Yerel yönetimler hizmet kolunda 26 Ekim 1990 kurulan BEM-SEN (TÜM BELEDİYE EMEKÇİLERİ SENDİKASI) KESK oluşumunun bir parçası olması ve Sendikamızla benzer örgütlenme ve mücadele anlayışında olmasından dolayı birçok alanda ve konuda ortak çalışma yürüttü. Bu ortaklık süreçle birleşik ve güçlü bir sendikal yapı oluşturma anlayışıyla örgütsel birlik düzeyine taşındı. Bu kapsamda BEM SEN’in 20 Temmuz 1996’da toplanan 3. genel kurulunda Tüm Bel-Sen’le 22 Kasım 1995’te başlayan birleşme görüşmelerinin sonuçlandırılması, sendikanın feshi konusunda yönetim kuruluna yetki verildi. Üye ve yöneticilerinin TÜM BEL SEN’e geçişiyle fiili olarak sürdürülen bu süreç 4688 sayılı yasanın çıkmasıyla BEM SEN’in fesih edilmesiyle tamamlandı.

Sendikamız TÜM BEL SEN, 1990’lı yıllardan bu güne belediyelerdeki kamu emekçilerinin ekonomik, sosyal ve demokratik hakları konusunda haklı ve meşru bir temelde mücadelesini sürdürmüştür. Bu süreçte bir çok kazanım elde edilmiştir.  Yüzlerce belediye ile toplu sözleşmeler imzalanmış ve binlerce kamu emekçisinin ekonomik ve sosyal haklarında iyileştirme yapılmıştır. Bu dönemde toplu sözleşme yapılamayacağına ilişkin olarak sendikamız ve toplu sözleşme yapan belediye başkanları hakkında çok sayıda dava açıldı. Bu davaların önemli bir bölümü sendikamız lehine sonuçlandı. İç hukukta bu şekilde gelişen süreç uluslararası hukukta AİHM Büyük Dairesinin 12 Kasım 2008 tarihli Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeyi de bağlayan içtihat niteliğindeki kararıyla Sendikamız ve kamu emekçileri lehine sona erdi. Bu kararla AİHM toplu sözleşme hakkının Sendika hakkının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve bunun engellenmesinin sendika hakkına ve dolayısıyla örgütlenme özgürlüğüne müdahale olacağını belirterek Türkiye devletini mahkûm etti.

TÜM BEL SEN bütün ülke çapında örgütlenmiştir 41 şube ve 18 il temsilciliği vardır. Üyelerimizin %25’i kadın % 75’i erkektir.

Sendikamız bütün dünyada kamu sektöründe örgütlü sendikaların üst örgütü olan Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) ve Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu (EPSU) üyesidir. Dünyadaki en eski uluslararası sendika örgütlerinden biri olan PSI’nın temsil ettiği üye sayısı 20 milyonu aşıyor. PSI, Avrupa’da kamu hizmeti gören kuruluşlarda çalışan işçiler arasındaki dayanışmayı geliştirmek amacıyla 1907 yılında kuruldu ve bugüne kadar tüm dünyadaki kamu hizmet alanlarını kapsayacak biçimde genişledi.

TÜM BEL SEN yerel yönetim ve belediyelerde ki 26 bin kamu emekçisini temsil eden sendikadır. Şu an ülke genelinde 338 yerel yönetim kurumu ile imzalanmış olan toplu sözleşmemiz bulunmaktadır.